WALENTY POCZTA, KAROLINA PAWLAK, MARIA DEC z. 4/2008 PDF Drukuj Email

Globalny problem żywnościowy– typologia krajów według stopnia niedożywienia

 

Na świecie występuje duża nierównomierność poziomu rozwoju gospodarczego i produkcji żywności, w wyniku czego z jednej strony występują niedobory żywności, niedożywienie oraz głód, a z drugiej strony – stałe nadwyżki produkcji żywności i jej spożycie w nadmiarze. Celem artykułu jest określenie sytuacji wyżywieniowej w regionach świata dotkniętych problemem niedożywienia oraz potencjalnych możliwości jej poprawy. W badaniach wykorzystano ostatnie dostępne dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Szczegółową analizą objęto 107 krajów, w których w 2003 roku zamieszkiwało łącznie 814 mln ludzi głodujących i niedożywionych, tj. 95% ogólnej liczby ludności niedożywionej i głodującej na świecie. Wykorzystując metody analizy skupień pogrupowano je ze względu na stopień niedożywienia i uzyskano osiem wewnętrznie jednorodnych grup typologicznych. Zwrócono uwagę na złożoność i wielowymiarowość problemu niedożywienia.

 

Strona wykorzystuje pliki cookie (tzw. ciasteczka) do prawidłowego działania lub w celach statystycznych. Ustawienia dotyczące plików cookie można zmienić w opcjach przeglądarki internetowej. Dodatkowe info: wszystkoociasteczkach.pl.

Zaakceptuj pliki cookies z tej strony.